Hoe maak je het verschil met de juiste outfit?

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 10:00

Generatie Z, een generatie die kiest om iets te doen aan het klimaat. Voor corona was het woord klimaatspijbelaars dagelijkse routine op het nieuws of toch zeker elke donderdag. De discussie over het klimaat staat terug op de agenda. De meningen zijn echter verdeeld en door de aanhoudende acties worden er ook negatieve gevoelens ontwikkeld rond deze goedbedoelde beweging om iets te doen voor het klimaat. Maar laten we deze discussie hier niet gaan voeren en eens verder kijken naar ondernemers die willen inzetten op ondernemen met impact. 

 

Verschillende studenten ondernemen en doen dit in combinatie met hun studies, wat al een overwinning op zich is. Olana Bauwens, studente Marketing management aan de Arteveldehogeschool, nam contact op om haar merk Bardiau Clothing voor te stellen als de manier om haar steentje bij te dragen. Het milieubewust ondernemen is een trend, met andere woorden zijn er veel bedrijven die graag DUURZAAM, CIRCULAIR van de daken roepen zonder het echt te onderbouwen.  Laten we eens kijken naar de aanpak van Olana en Juno met hun Belgisch merk Bardiau Clothing. 


Bardiau Clothing is genderneutraal en maakt kleding die door iedereen gedragen kan worden. Bewust kiezen ze voor comfort gemaakt uit 85%  biologisch katoen en 15% gerecycleerd polyester. Klinkt allemaal mooi, maar wat wil dit nu zeggen biologisch katoen, wat is het verschil met gewoon katoen.

Biologisch katoen is katoen dat geteeld wordt in subtropische landen op basis van niet-genetisch gemodificeerde planten en zonder gebruik te maken van synthetische landbouwchemicaliën. Hierdoor is het niet schadelijk voor de bodem, heeft het minder impact op de lucht en gebruikt het 88% minder water en 62% minder energie. We kunnen toch spreken van een impact door bewust te kiezen voor biologisch katoen. 

 

Persoonlijk kan ik niet uitrekenen hoe groot deze impact zou zijn, maar is misschien een tip voor Bardiau Cloting om dit in beeld te brengen. Ik geef dit maar even mee, want de mooie slogan of verkoopargument 'Weet je welke impact deze keuze zal hebben' of 'de impact van jouw keuze is enorm' zijn lege verkooppraatjes. Al kunnen we met zekerheid zeggen dat biologisch katoen beter is dan gewoon katoen. 

Elke eerste stap is een stap in de goede richting dus ook de stap die Bardiau Cloting maakte in maart 2020, start van de coronaperiode. Zonder misschien te weten zijn ze gestart met de verkoop van hoodies, samen met de joggingsbroek de perfecte thuiswerk outfit. De hoodies zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en door hun kwaliteitsvolle afwerking kan je stijlvol maar casual verschijnen in elke online meeting. 

Nu ze de sprong genomen hebben, rest me enkel de vraag waar willen ze naartoe. Belangrijker waar wil Bardiau Clothing voor staan. Milieuvriendelijk, genderneutraal en duurzaam zijn al zeker drie kenwoorden, toch ligt hun ambitie nog een stapje verder. 

Bardiau Clothing wil werken in co-creatie, samen met jongeren uit creatieve richtingen en de modeacademie werken aan de verdere uitbreiding van de collectie. Een collectie voor elke gelegenheid zonder dat mensen in hokjes worden gestoken. Een collectie die streeft naar gelijkheid en bewust keuzes maakt om dit zo milieubewust mogelijk te doen. 

Juno en Olana staan volledig achter hun project en kunnen dan ook niet wachten om Bardiau Clothing te zien groeien. Doordat het een start-up hopen we dat ze hun visie verder doortrekken en ook gaan kijken naar de mogelijkheden met hun reststroom en eventuele andere initiatieven om hun steentje bij te dragen. 

Steun dit ambitieus koppel en neem al eens een kijkje op hun website.

Zo maak je bij je volgende outfit misschien toch een verschil :-)!