Van de app Untappd naar een nieuw bier op de markt

... zo eenvoudig zag de Zatte Bottine het levenlicht

Met mijn stoute bottinen aan trok ik naar Dionysos Beers om de zatte bottine te gaan proeven in Hamme bij de bedenker Manuel De Bosschere. Als niet bierdrinker ben ik vertrokken met de mening van mijn man die het een lekker biertje vindt. Tijdens het interview verleiden ze me toch om even te proeven. 

 

In 2018 plaatste Manuel Untappd (de biervariant van Vivino) op zijn gsm en dit zijn de eerste zaadjes geweest van zijn eigen bier. Na meer dan 500 verschillende bieren te plaatsen in deze app en te proeven en vergelijken, kwam hij op een avond in de zetel met het zotte idee. Hij sprak zijn vrouw aan "Schatteke, wat als ik nu eens mijn eigen biertje op de markt breng". Je merkt nog steeds aan hun non verbalen communicatie dat het een avontuur is om tot dit biertje te komen. 

 

Manuel kon zijn passie voor bier niet verbergen en wilde zijn eerste stapjes zetten op de biermarkt. Wetende dat het een verzadigde markt is, maar met het geloof dat er plaats is voor een licht kruidig biertje. Bewust gekozen om vanaf de start in zee te gaan met een ervaren speler op de markt, kozen ze voor de samenwerking met Beer Select in Gent. Een brouwerij die echt een focus legt om bieren samen met bierliefhebbers te brouwen. Buiten de smaak willen ze ook opvallen met een naam die blijft hangen ...

 

... ZATTE BOTTINE ...

Geef toe het bekt toch enorm goed om aan de toog te zeggen, voor mij 'nen Zatte Bottine'. Persoonlijk direct fan van de naam, mijn minder relevante mening over de smaak hou ik tot op het einde ... al geef ik al mee dat het zeker niet smaakt naar zatte bottinen. tijdens het ontwikkelingsproces creëer je verwachtingen en ook Manuel had het biertje iets kruidiger verwacht.  Wat zeker niet wil zeggen dat hij niet tevreden is, want hij had niet durven dromen dat ze enkele maanden na opstart al stonden waar ze nu staan. Het is een wild avontuur waar ze blij zijn dit te mogen meemaken. Voor Manuel overstijgt het zijn verwachtingen van bij de start van zijn zot (misschien ook een zat) idee tot de kansen die nu zijn pad kruisen.


"Ik heb een goede naam en ik mag zeggen tot hiertoe een goed biertje dat goed bevallen is"


En bij Dionysos Beers dromen ze verder naar de toekomst, want de lancering in oktober 2021 was nog maar het begin. Ze kregen al lovende feedback van bierkenners en dat geeft hen goesting om verder te zoeken naar kansen. Daarvoor willen ze niet kiezen voor gekende wegen zoals een bijpassende kaas, want dat is al gedaan. Nee, ze zoeken liever vernieuwende ideeën op die misschien het beste bovenkomen na een Zatte Bottine. En ik persoonlijk kijk uit naar hun eigen glas, zo weet ik weer wat kopen voor de volgende vaderdag. 

Gedeelde foto's van Untappd waar we zien dat het past in elk glas

En mijn langverwachte mening ... 
Het is een drinkbaar biertje (zelf voor een niet bierdrinker), al raad ik het aan op een zonnig terras met aangenaam gezelschap! Hierdoor wel toegankelijk voor iedereen, waardoor liefhebbers van zwaardere bieren misschien toch voor andere opties kiezen. Laat een Zatte Bottine wel niet ontbreken op je volgende tuinfeest en dan heb ik het niet over die zatte tante.


Heb je dorst gekregen, plaats je bestelling via hun Facebook pagina of vraag het in je lokale drankenhandel.